Přesunutí informačního systému do Cloudu - Dušek, Martin; Šebesta, Michal; Osif, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Diplomová práce se zabývá tématem Přesunutí informačního systému do cloudu. V práci je nejprve popsána problematika teoreticky. Je definován a charakterizován cloud computing jako současný hlavní trend v realizaci informačních technologií. Dále jsou popsány jednotlivé subjekty a modely vystupující v cloud computingu, jeho stručná historie, související technologie ze kterých vychází nebo které cloud computing rozšiřují, problematika klienta a referenční model. Rovněž je provedena analýza současného stavu nabízených cloudových služeb, porovnána open source a proprietární řešení a byl realizován vhled do problematiky připravované Národní strategie cloud computingu Na případové studii přesunutí e-mailového systému do hostovaného privátního cloudu je demonstrována komplexnost celého procesu a to v robustním prostředí instituce státní správy. Na základě teoretických poznatků a případové studie je v poslední kapitole navržen model, který by mohl v obecné rovině napomoci při rozhodování, zda v institucích státní správy migrovat informační systémy do cloud computingu, což je v souladu i s připravovanou národní strategií.
Vedoucí práce: Michal Šebesta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses