Potřebuje Česká republika uhlíkovou daň? : - Večeř, Marek (2016)
Bakalářská práce se zabývá konceptem uhlíkové daně. Představuje teoretické fungování uhlíkové daně, konkrétní odhady sazeb této daně, možné dopady na ekonomiku a srovnání s potenciálními alternativami. V empirické části je na základě panelových dat zkoumán vliv velikosti sazby uhlíkové daně na množství vypouštěných emisí CO2 ve vybraných státech OECD. Výsledky regresní analýzy dokazují, že každé zvýšení uhlíkové daně o 1$ na tunu CO2, se projeví v poklesu vyprodukovaných emisí v daném státě o 0,57 %. Práce tak ukazuje, že uhlíková daň by mohla být dobře využitelným nástrojem pro snížení množství produkovaných emisí CO2, a tím pádem k omezení dopadu klimatických změn.