Potřebuje Česká republika uhlíkovou daň? - Večeř, Marek; Špecián, Petr; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce se zabývá konceptem uhlíkové daně. Představuje teoretické fungování uhlíkové daně, konkrétní odhady sazeb této daně, možné dopady na ekonomiku a srovnání s potenciálními alternativami. V empirické části je na základě panelových dat zkoumán vliv velikosti sazby uhlíkové daně na množství vypouštěných emisí CO2 ve vybraných státech OECD. Výsledky regresní analýzy dokazují, že každé zvýšení uhlíkové daně o 1$ na tunu CO2, se projeví v poklesu vyprodukovaných emisí v daném státě o 0,57 %. Práce tak ukazuje, že uhlíková daň by mohla být dobře využitelným nástrojem pro snížení množství produkovaných emisí CO2, a tím pádem k omezení dopadu klimatických změn.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses