Čistá pozice zaměstnance a podnikatele vůči veřejným rozpočtům - Kvízová, Kateřina (2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu odvodových povinností a z nich plynoucích nároků na benefity u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných v dlouhodobém časovém horizontu. Hlavním cílem práce je stanovení celkové čisté pozice zaměstnance a OSVČ vůči veřejným rozpočtům. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V rámci teoretické části je analyzováno odvodové zatížení modelových subjektů a jím plynoucí benefity z účasti na daných subsystémech sociálního pojistného. V praktické části práce jsou nejprve stanoveny předpoklady modelu a na základě nich poté dochází ke komparaci v odvodovém zatížení a přijatých benefitech modelových subjektů a ke stanovení jejich čisté pozice v rámci zkoumaného subsystému. Poslední podkapitola praktické části shrnuje celkovou čistou pozici zaměstnance a OSVČ vůči veřejným rozpočtům.