Komparace vybraných kapitol z hospodářské politiky za vlády labouristů (1974-1979) a thatcherismu - Pavlíčková, Ivana (2016)
Tato bakalářská práce komparuje přístup labouristické vlády v letech 1974 až 1979 a thatcherismu k hospodářské politice. Nejprve uvádí hospodářsko-politický kontext poválečného konsensu a jednotlivých vládních období Margaret Thatcherové. Následně se zabývá analýzou fungování Welfare State v oblastech zdravotnictví a školství. Margaret Thatcherové se zde částečně podařilo aplikovat principy tržního hospodářství. Práce navazuje deskripcí procesu znárodňování a analýzou procesu privatizace. Cílem práce je podat ucelenou analýzu thatcherismu v kontrastu s předchozí intervencionistickou hospodářskou politikou labouristické vlády.