Devizové intervence jako nekonvenční nástroj měnové politiky ČNB : Srovnání se zkušenostmi Swiss National Bank a Bank of Israel - Poláková, Aneta (2016)
Diplomová práce se zabývá využitím devizových intervencí jako nekonvenčního nástroje měnové politiky v režimu cílování inflace. Primárně je práce zaměřena na měnovou politiku České národní banky a devizové intervence prováděné od listopadu 2013, dále se pak věnuje intervencím prováděným Švýcarskou a Izraelskou národní bankou. Hlavním cílem práce je analýza zkušeností těchto centrálních bank s využitím devizových intervencí, popis jejich hlavních důvodů a cílů a zejména pak dopadů intervencí na ekonomiky daných zemí se zaměřením na inflaci, HDP a nezaměstnanost. V poslední části je pak provedeno zhodnocení úspěšnosti a vzájemné porovnání těchto intervenčních režimů.