Daňový odpočet na podporu výzkumu a vývoje - Švecová, Klára; Francírek, František; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Výzkum realizovaný veřejným sektorem vede k novým poznatkům. K dosažení i ekonomického růstu země je nutné, aby výsledky takového výzkumu byly využitelné pro inovace v sektoru soukromém. Toho lze nejlépe dosáhnout vzájemnou spoluprací obou sektorů. Vláda České republiky od roku 2014 podporuje takovou spolupráci prostřednictvím možnosti uplatnit v odpočtu na podporu výzkumu a vývoje od základu daně z příjmů i náklady na služby výzkumu a vývoje a nehmotné výsledky výzkumu a vývoje nakoupené od veřejné vysoké školy či výzkumné organizace. To dává větší prostor pro využití tohoto odpočtu i malým a středním podnikům, avšak v roce 2014 celková výše této nepřímé podpory oproti roku 2013 poklesla, místo aby došlo k nárůstu. Cílem této práce je analyzovat příčiny nízké míry využívání odpočtu na podporu výzkumu a vývoje a nízké míry spolupráce podniků na výzkumu a vývoji s jinými subjekty, především s vysokými školami.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses