Ekonomická integrace v Evropě a její vliv na mezinárodní obchod - Tománek, Ondřej (2016)
Tato bakalářská se zaměřuje na ekonomickou integraci v Evropě. V první části se zaměřuje na problematiku stádií ekonomické integrace. Druhá část je věnována Evropské Monetární Unii, jejím výhodám a nevýhodám. Další část se zaměřuje na historii a vývoj EU, CEFTA, EFTA, BAFTA. V poslední části používáme gravitační model mezinárodního obchodu k analýze vlivu zmíněných integrovaných celků. Panelová data obsahují 27 776 pozorování v letech 1993 až 2015. Naše výsledky jsou v souladu s ostatními řešiteli, kteří se zabývali stejnou problematikou. Ale některé rozdíly se přece jen vyskytly. Preferenční skupiny zvyšují bilaterální obchod, avšak s výjimkou EMU, kde je hodnota koeficientu záporná. Později jsou porovnávány vypočítané výsledky potenciálních a reálných exportů České Republiky do sousedních zemí.