Efekt dohánění : analýza vybraných institucionálních faktorů a jejich vliv na hospodářský růst v zemích Visegrádské čtyřky v letech 2004 – 2014 - Šincl, Jan (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá působením efektu dohánění na země Visegrádské čtyřky v období 2004 až 2014 a rychlostí jejich konvergence k hospodářské úrovni starých členských zemí EU. V teoretické části se práce zabývá vznikem a vývojem obou skupin zemí, jednotlivými přístupy k hospodářskému růstu, institucionální ekonomií a samozřejmě též efektem dohánění. V části praktické je pak provedena komparativní analýza pěti institucionálních faktorů s cílem zjistit, zda se země v daných ohledech přibližují či vzdalují od úrovně zemí EU 15 a jaký to má vliv na jejich hospodářský růst. Výsledkem práce je zjištění, že na makroekonomické úrovni státům Visegrádské čtyřky vstup do Evropské unie jednoznačně pomohl jejich hospodářskému rozvoji a dostal je blíže k úrovni EU 15.