Efekt dohánění : analýza vybraných institucionálních faktorů a jejich vliv na hospodářský růst v zemích Visegrádské čtyřky v letech 2004 – 2014 - Šincl, Jan; Procházka, Pavel; Strejček, Ivo, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá působením efektu dohánění na země Visegrádské čtyřky v období 2004 až 2014 a rychlostí jejich konvergence k hospodářské úrovni starých členských zemí EU. V teoretické části se práce zabývá vznikem a vývojem obou skupin zemí, jednotlivými přístupy k hospodářskému růstu, institucionální ekonomií a samozřejmě též efektem dohánění. V části praktické je pak provedena komparativní analýza pěti institucionálních faktorů s cílem zjistit, zda se země v daných ohledech přibližují či vzdalují od úrovně zemí EU 15 a jaký to má vliv na jejich hospodářský růst. Výsledkem práce je zjištění, že na makroekonomické úrovni státům Visegrádské čtyřky vstup do Evropské unie jednoznačně pomohl jejich hospodářskému rozvoji a dostal je blíže k úrovni EU 15.
Vedoucí práce: Pavel Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses