Analýza faktorů nezaměstnanosti ve vybraných krajích České republiky v letech 1999 - 2014 - Vázler, Lukáš (2016)
Bakalářská práce se zabývá analýzou faktorů, které mají vliv na nezaměstnanost ve vybraných krajích České republiky. Jako referenční kraje jsou vybrány Jihočeský, Jihomoravský, Karlovarský a Ústecký kraj v období mezi roky 1999 až 2014. Odhad ekonometrického modelu byl vytvořen na základě sestaveného panelu pro výše uvedené čtyři kraje s celkovým počtem 64 pozorování. Bakalářská práce zkoumá vliv faktorů z ekonomické a sociologické oblasti na obecnou míru nezaměstnanosti a registrovanou míru nezaměstnanosti. Práce potvrzuje vliv pohlaví, vzdělání a výše dávek v nezaměstnanosti v předpokládaném směru působení. Naopak věk a zdravotní stav působí v opačném než předpokládaném směru.