Vliv ropných šoků na ekonomiky USA a Venezuely od 70. let do současnosti - Pavlíček, Vojtěch (2016)
Tato práce se snaží definovat dopad ropných šoků na hospodářství. V teoretické rovině zkoumá obecný vliv změn ceny ropy na ekonomiku a možnosti centrální banky na tyto změny reagovat, což se ukazuje jako značně problematické vzhledem k časovému zpoždění účinnosti měnové politiky. V praktické části je uveden mimo jiné vývoj ropných šoků od 70. let se zaměřením na poslední krizi od roku 2014 na ekonomice USA a Venezuely. V případě USA je zjištěn dvojí dopad. I přes negativní vliv na jednotlivé segmenty ekonomiky však lze tvrdit, že nízká cena ropy představuje pro USA pozitivní stimul. Naopak venezuelská ekonomika zažívá v rámci nízké ceny jako exportní ekonomika jednoznačně negativní šok, který odkryl nefunkční ekonomický systém.