Zvláštní ekonomické zóny : lék na rozvoj zaostalých regionů nebo mýtus? Komparace Číny, Nigérie a Zambie v letech 2001 – 2014 - Beneš, Jiří (2016)
Zvláštní ekonomické zóny se za posledních padesát let staly hojně využívaným nástrojem hospodářské politiky. Bakalářská práce se zabývá analýzou zvláštních ekonomických zón v Číně, Zambii a Nigérii a jejich dopadem na ekonomický rozvoj zemí. Nejdříve vymezuji teoretické pozadí zón a jejich stručnou historii. V následujícím oddílu práce se zaměřuji na vývoj zón v jednotlivých zemích a jejich specifikace. V práci srovnávám vývoj toku přímých zahraničních investic a indexů o podnikatelském prostředí mezi vybranými zeměmi. Závěrečný oddíl se věnuje hodnocení úspěšnosti politiky zvláštních ekonomických zemí na rozvoj regionů. Docházím k závěru, že SEZ nejsou univerzálním nástrojem na rozvoj zaostalých regionů a zamítám tedy hypotézu.