Zvláštní ekonomické zóny : lék na rozvoj zaostalých regionů nebo mýtus? Komparace Číny, Nigérie a Zambie v letech 2001 – 2014 - Beneš, Jiří; Procházka, Pavel; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Zvláštní ekonomické zóny se za posledních padesát let staly hojně využívaným nástrojem hospodářské politiky. Bakalářská práce se zabývá analýzou zvláštních ekonomických zón v Číně, Zambii a Nigérii a jejich dopadem na ekonomický rozvoj zemí. Nejdříve vymezuji teoretické pozadí zón a jejich stručnou historii. V následujícím oddílu práce se zaměřuji na vývoj zón v jednotlivých zemích a jejich specifikace. V práci srovnávám vývoj toku přímých zahraničních investic a indexů o podnikatelském prostředí mezi vybranými zeměmi. Závěrečný oddíl se věnuje hodnocení úspěšnosti politiky zvláštních ekonomických zemí na rozvoj regionů. Docházím k závěru, že SEZ nejsou univerzálním nástrojem na rozvoj zaostalých regionů a zamítám tedy hypotézu.
Vedoucí práce: Pavel Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses