Mzdová diskriminácia žien na trhu práce v ČR v rokoch 2005 - 2014 - Veľasová, Lenka (2016)
V bakalárskej práci je pomocou regresnej analýzy skúmaný vývoj miezd pred a po dopade antidiskriminačného zákona na situáciu miezd žien a mužov na trhu práce. V teoretickej časti sú vyčlenené stavebné pojmy práce ako sú rovnosť, diskriminácia a jej typy a formy. Spoločne s objasnením obsahu antidiskriminačného zákona schváleného v roku 2009. Praktická časť obsahuje analýzu makroekonomickej situácie za sledované obdobie 2005 - 2014 a analýzu faktorov priamo ovplyvňujúcich výšku mzdy. Pozornosť je venovaná obdobiu po roku 2009, kedy malo teoreticky dôjsť k zlepšeniu mzdovej situácie žien a odstráneniu diskriminácie. Nakoľko sledujeme veľmi silnú závislosť medzi skúmanými faktormi a výškou mzdy, sú mzdové rozdiely objektívne odôvodnené a tým pádom nemôžeme hovoriť o diskriminácii. Čo aj číselne demonštruje neúčinnosť antidiskriminačného zákona.