Mzdová diskriminácia žien na trhu práce v ČR v rokoch 2005 - 2014 - Veľasová, Lenka; Pikhart, Zdeněk; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V bakalárskej práci je pomocou regresnej analýzy skúmaný vývoj miezd pred a po dopade antidiskriminačného zákona na situáciu miezd žien a mužov na trhu práce. V teoretickej časti sú vyčlenené stavebné pojmy práce ako sú rovnosť, diskriminácia a jej typy a formy. Spoločne s objasnením obsahu antidiskriminačného zákona schváleného v roku 2009. Praktická časť obsahuje analýzu makroekonomickej situácie za sledované obdobie 2005 - 2014 a analýzu faktorov priamo ovplyvňujúcich výšku mzdy. Pozornosť je venovaná obdobiu po roku 2009, kedy malo teoreticky dôjsť k zlepšeniu mzdovej situácie žien a odstráneniu diskriminácie. Nakoľko sledujeme veľmi silnú závislosť medzi skúmanými faktormi a výškou mzdy, sú mzdové rozdiely objektívne odôvodnené a tým pádom nemôžeme hovoriť o diskriminácii. Čo aj číselne demonštruje neúčinnosť antidiskriminačného zákona.
Vedoucí práce: Zdeněk Pikhart
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses