Efektivnost aktivní politiky zaměstnanosti zaměřené na rekvalifikace v ČR v letech 2005 - 2015 - Schreiberová, Anna (2016)
Cílem práce je analyzovat míru efektivnosti rekvalifikačních kurzů v České republice v letech 2005 až 2015. Metodou zhodnocení efektivnosti rekvalifikačních kurzů jsou hrubé efekty, které určují míru úspěšnosti umístění uchazečů o zaměstnání na trh práce. Součástí práce je vyhodnocení cílenosti rekvalifikací na jednotlivé skupiny uchazečů dle různých sociodemografických kritérií v závislosti s hrozbou vzniku nezaměstnanosti. Z výsledků analýz vyplývá, že rekvalifikace jsou efektivním nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti, vyplývá z nich cca 60 až 70 % úspěšnost umístění uchazečů do zaměstnání do 12 měsíců evidence na Úřadu práce. Analýza indexu cílenosti upozornila na nedostatečné zacílení na znevýhodněné skupiny, které zároveň dosahovaly nižších hrubých efektů. Výsledkem je prohlášení o efektivnosti rekvalifikací jakožto účinného nástroje k eliminaci nezaměstnanosti.