Dark web : Černý trh na internetu a jeho vliv na české národní hospodářství v letech 2011-2015 - Nedvědová, Barbora; Štípek, Vladimír, 1986-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Hlavním cílem práce je analýza vlivu dark webu na národní hospodářství České republiky v rozmezí let 2012 až 2014. V teoretické části je analyzován pojem dark web, dále jsou popsány skutečnosti, které s internetovým černým trhem souvisí a ze kterých vychází. V praktické části je odhadován vliv na národní účty a jiné makroekonomické veličiny za použití dostupných dat z České republiky i zahraničí, jako je HDP, inkaso daní, velikost šedého a černého trhu, zaměstnanost a měnový kurz. V závěru práce jsou jasně vymezeny intervaly, ve kterých se pohybuje vliv na jednotlivé ukazatele národního hospodářství České republiky. Za použití dostupných dat je možné dokázat působení dark webu na národní hospodářství a sledované makroekonomické veličiny. Konkrétně v roce 2014 byl podíl dark webu na HDP České republiky menší než 9 promile. Dále práce došla k výsledkům, kdy se dark web na šedé ekonomice podílel méně než jednou desetinou procenta a na nelegální ekonomice méně než 2 %. Podíl internetového černého tržiště na příjmech sociálního a zdravotního pojištění byl téměř 8 promile.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses