Protikrizová opatření československé vlády v zemědělství ve třicátých letech 20. století - Hans, Martin (2016)
Tato práce je zaměřena především na dopady Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století na československé zemědělství a analýzu protikrizových opatření zavedených československou vládou za účelem jejich zmírnění. První část práce se zabývá základní charakteristikou protekcionismu a některými jeho základními projevy v hospodářské politice Československa do vypuknutí Velké hospodářské krize v zemědělství v roce 1928 a také stručnou charakteristikou základních vývojových trendů v zemědělství v tomto období. Druhá část práce se zaměřuje na základní projevy Velké hospodářské krize v zemědělství. Třetí část popisuje a analyzuje nejdůležitější protikrizová opatření vlády v zemědělství s důrazem na jejich vliv na rentabilitu a cenové indexy. Hlavní hypotéza této práce, že zemědělská protikrizová opatření byla účinná a problémy v zemědělství se podařilo do konce tzv. První republiky vyřešit, byla vyvrácena na základě analýzy dostupných statistických dat a studia odborných pramenů.