Na cestě k jednotné Evropě? : Příspěvek k dějinám hospodářsko-politického vývoje evropské integrace v letech 1951-1957 - Novák, Vojtěch (2016)
Práce se soustředí na analýzu Evropského společenství uhlí a oceli v období let 1951-1957. Důraz je kladen na hospodářský a politický vývoj 6 zemí západní Evropy, které stály u vzniku ECSC. Teoretická část je věnována analýze ekonomické integrace a definuje základní stupně ekonomické integrace. Analytická část zkoumá průběh formování ECSC, konkrétní postoje jednotlivých zemí k myšlence ECSC a reálný dopad společenství na hospodářství členských zemí. Podařilo se verifikovat hlavní hypotézu, že členské země Evropského společenství uhlí a oceli vykazovaly v padesátých letech 20. století vyšší hospodářský růst, než zbylé evropské země a to právě díky zapojení se do tohoto společenství.