Na cestě k jednotné Evropě? : Příspěvek k dějinám hospodářsko-politického vývoje evropské integrace v letech 1951-1957 - Novák, Vojtěch; Kovář, Martin, 1965-; Švejdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce se soustředí na analýzu Evropského společenství uhlí a oceli v období let 1951-1957. Důraz je kladen na hospodářský a politický vývoj 6 zemí západní Evropy, které stály u vzniku ECSC. Teoretická část je věnována analýze ekonomické integrace a definuje základní stupně ekonomické integrace. Analytická část zkoumá průběh formování ECSC, konkrétní postoje jednotlivých zemí k myšlence ECSC a reálný dopad společenství na hospodářství členských zemí. Podařilo se verifikovat hlavní hypotézu, že členské země Evropského společenství uhlí a oceli vykazovaly v padesátých letech 20. století vyšší hospodářský růst, než zbylé evropské země a to právě díky zapojení se do tohoto společenství.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses