Zhodnocení Východního partnerství EU a jeho aplikace ve spolupráci s vybranými státy Afriky - Pimpara, Patrik (2016)
Cílem práce je zhodnotit dosavadní Východní partnerství EU a z jeho závěrů vyvodit možnosti spolupráce se státy Afriky. Práce odpovídá na otázku, jak řešit imigraci z Afriky v místě vzniku. Zkoumaná oblast zahrnuje Východní partnerství a problémy Afriky způsobené historickými faktory. Ze zjištění vyplývá, že ač z počátku nebyl přístup k Východnímu partnerství ze strany EU vhodný, v konečném důsledku došlo ke zlepšení a z partnerství profitují obě zúčastněné strany. Důvody afrických problémů jsou otroctví, kolonializmus a totalitární režimy po vyhlášení nezávislosti. Východní partnerství je založeno na principech, které právě potřebují africké státy napravit. Z práce vyplývá, že partnerství by pomohlo zlepšit situaci afrických států.