Stáří financované dávkami z důchodových pilířů - Hübner, Ondřej (2016)
V diplomové práci s názvem Stáří financované dávkami z důchodových pilířů je čtenář v prvé řadě seznámen s klasifikací různých důchodových systémů. V dalším textu je velmi detailně popsán důchodový systém České republiky, který v současné době tvoří dva pilíře. V návaznosti na popis českého důchodového systému je také vysvětlena demografická situace a to z historického i budoucího kontextu. Za velmi podstatné je také považováno vysvětlení a popsání důchodových systémů v jiných zemích, které vychází ze zprávy OECD pro rok 2015. V praktické části je použita metodika Melbourne Mercer Global Pension indexu, který velmi podrobně hodnotí penzijní systémy vybraných zemí vyjma České republiky. V poslední části je metodika indexu aplikována pro hodnocení českého penzijního systému. Výsledné hodnocení indexu je použito k návrhu na zlepšení důchodového systému.