Zhodnocení makroekonomicko-politické situace Spojeného království v evropském integračním procesu - Kotrs, Petr; Prát, Šárka; Pělucha, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem práce je zhodnotit pozici Spojeného království v evropském integračním procesu. V první části bude práce zkoumat vzestup Spojeného království do pozice světového hegemona. Zaměříme se na klíčové události, které vedly k naprosté světové dominanci. Druhá kapitola bude zkoumat situace, které vedly k opuštění politiky splendid isolation, neboli k uzavření spojeneckých smluv s dalšími zeměmi a dále ukáže praktické příklady jejich vzájemné spolupráce. Třetí kapitola je věnována době za vlády Margaret Thatcherové, neboli nové éře Spojeného království, kdy se Británie vzpamatovává ze ztráty svých kolonií, ale opět se stává dominantní zemí v rámci Evropy díky razantním reformám. Poslední kapitola je analýzou pozice Spojeného království od roku 1997 do roku 2016. V analýze jsou použity základní makroekonomické ukazatele jako míra nezaměstnanosti, HDP na obyvatele a celkové HDP, zároveň se zaměřuje na politickou situaci v zemi. Závěr poslední kapitoly je věnován referendu o vystoupení země z Evropské unie.
Vedoucí práce: Šárka Prát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses