Socioekonomické vztahy centra a zázemí, na příkladu Prahy a Středočeského kraje - Štefan, Jan; Macháček, Jaroslav; Vochozková, Jacqueline; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce se zabývá vzájemnými socioekonomickými vazbami mezi centrem a zázemím na příkladu Prahy a Středočeského kraje. V úvodu práce jsou detailně představeny nejvíce podstatné teoretické přístupy, které se danou problematikou zabývají. Dále jsou v práci identifikovány a analyzovány nejvýznamnější socioekonomické vazby mezi Prahou a Středočeským krajem. Nejprve byla analyzována migrace obyvatelstva směrem z centra do zázemí a s tím spojená rezidenční suburbanizace, dále komerční suburbanizace, dojížďka za prací ze zázemí do centra a změny ve využívání půdy. V poslední kapitole je provedena komparativní analýza vazeb centra a zázemí na příkladech Vídně a Budapešti. Ve všech třech pozorovaných regionech byly zjištěny podobné rysy spočívající v rychlejším růstu zázemí oproti jádru a v prostorové diferenciaci suburbanizace, která závisí na atraktivitě a dopravní dostupnosti dané lokality.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses