Jsou skauti opravdu čestnější? : - Sedlická, Monika (2016)
Ve dvou experimentech, ve kterých děti buď řešily maticovou úlohu, nebo házely kostkou, zkoumáme, zdali jsou skauti poctivější než neskauti. V prvním experimentu, v němž účastníci self-reportovali, kolik matic správně vyřešili, a to poté, co jejich testy byly skartovány, jsme zaznamenali lež u 10,81 % skautů a 13,04 % neskautů. Rozdíl mezi nepoctivostí skautů a neskautů nebyl ale statisticky významný. Vliv proměnné Skaut na poctivost jedince se neprokázal, stejně jako vliv skautského slibu nebo počtu aktivních let ve skautu na poctivost skauta. Ve druhém experimentu účastníci v ústraní házeli kostkou a podle hozené hodnoty buď měli nárok (1, 2, 3) na Kinder čokoládu, nebo ne (4, 5, 6). Zjistili jsme, že u skautů se hody statisticky nelišily od 50 %, zatímco u neskautů ano. Znovu se ale ukázalo, že rozdíl mezi skauty a neskauty je statisticky nevýznamný. Ani v jednom z experimentů jsme tak neprokázali hypotézu o tom, že skauti jsou čestnější než neskauti.