Hodnota statistického života : odhad pro ČR a implikace pro náhrady nemajetkové újmy - Přenosilová, Klára (2016)
Tato práce spojuje ekonomii a právo a poukazuje na to, jak výsledky ekonomických odhadů mohou být prospěšné a užitečné pro právní praxi. Co se týče ekonomické teorie, tato práce vychází z teorie kompenzačních mzdových diferenciálů, které vznikají na trhu práce, a prostřednictvím nichž jsou zaměstnanci v rizikovějších profesích kompenzováni za zvýšenou pravděpodobnost smrtelných a nesmrtelných pracovních úrazů. Na základě kompenzačních mzdových rozdílů zapříčiněných rozdílnou úrovní rizikovosti profesí v různých sektorech ekonomiky, jsem odhadla hodnotu statistického života v České republice. Výsledné odhady se pohybovaly mezi 86,2-96,8milióny Kč. V právní praxi by mohly tyto odhady sloužit jako referenční částky při odškodňování nemajetkové újmy při poškození zdraví a při usmrcení.