SOUVISLOSTI MAKROEKONOMICKÉHO VÝVOJE A ENERGETICKÉHO SEKTORU V ČESKÉ REPUBLICE A RAKOUSKU V OBDOBÍ 2000-2012 - Berka, Jan; Czesaný, Slavoj, 1940-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je ověřit souvislost makroekonomického vývoje a energetického sektoru Čech a Rakouska v letech 2000-2012. Teoretická část obsahuje popis energetiky jako tržní strukturu přirozeného monopolu a zdroj externalit. Dále zahrnuje teorii monitoringu hospodářského cyklu a finanční analýzy podniků. První polovina praktické části dává do souvislosti makroekonomický vývoj Čech a Skupiny ČEZ, která reprezentuje český energetický sektor. Stejné srovnání je provedeno v případě Rakouska a společnosti Verbund. Druhá polovina popisuje aktuální vliv hospodářské politiky na českou energetiku z hlediska legislativy, regulace, měnové a fiskální politiky, zároveň obsahuje zhodnocení nákladů hlavních energetických zdrojů. Na základě dvojí analýzy je pak potvrzena úzká souvislost energetiky a makroekonomického vývoje.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses