Podpora malých a středních firem v ČR na příkladu referenčního networkingu- dopad na daň z příjmu a nově vytvořená pracovní místa v roce 2014 - Pelikánová, Šárka; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou podpory malého a středního podnikání v České republice se zaměřením na jednu z tržních forem této podpory v podobě networkingu. Konkrétně je práce zacílena na referenční networking, a lépe ho popisuje na příkladu jeho zástupce na českém trhu. Práce v rámci své teoretické části definuje pojem malé a střední podnikání. Dále vysvětluje pojem podpora podnikání a rozděluje ji na veřejnou a tržní. V rámci tohoto rozlišení jsou uvedeny příklady některých forem těchto podpor. Na příkladu Švýcarska jsou představeny tamní vybrané formy veřejné podpory podnikání a dochází k porovnání s ČR. Dále je představen pojem networking a jsou definovány některé jeho principy fungování. Jsou popsány jednotlivé druhy networkingu. V praktické části je blíže analyzováno fungování referenční networkingu na příkladu společnosti a konceptu Business for Breakfast Česká republika s.r.o. Pomocí dotazníkového šetření mezi členy konceptu je zjišťován přínos jeho fungování jak pro samotné členy, tak pro státní rozpočet. Analyzované přínosy jsou zkoumány jak z hlediska příjmů rozpočtu, tak také z hlediska ušetřených nákladů. Jsou uvedeny obory podnikání, pro které se zdá být referenční networking nejpřínosnější. Jako poslední jsou komparovány přínosy vybraných veřejných forem podpory podnikání s referenčním networkingem. Práce potvrdila, že referenční networking je efektivní formou tržní formy podpory malého a středního podnikání, a má pozitivní dopady jak na státní rozpočet, tak také na vytváření kvalitního podnikatelského prostředí v České republice. Oproti veřejným formám podnikání jsou tyto přínosy prokazatelné a měřitelné.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses