Spotřební daně v ČR a ve vybraných státech OECD a jejich vliv na zdrojové krytí státního rozpočtu v letech 2007-2012 - Dík, Lukáš (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou spotřebních daní v České republice a ve vybraných zemích OECD v letech 2007-2012 a jejich vlivem na zdrojové krytí státního rozpočtu. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy týkající se daní, jejich základní členění, včetně výhod a nevýhod jednotlivých skupin těchto daní. Stěžejní částí této práce je analýza těchto daní v ČR, Dánsku, Německu a na Slovensku, která vede ke komparaci mezi těmito zeměmi. Hypotéza byla taková, že Česká republika vybírá v oblasti spotřebních daní málo. Jelikož byla tato hypotéza potvrzena, obsahuje práce návrh na změnu v oblasti spotřebních daní, kdy ze třech možných variant je vybrána varianta zavedení daně nové, a to daně ze sladkostí. Tato část je bezpochyby největším přínosem celé diplomové práce. Práce předpokládá, že by zavedení této daně mělo pozitivní vliv na státní rozpočet ve výši 6-7 miliard korun.