Financování státního dluhu České republiky : příčiny a rizika aktuální situace na dluhopisových trzích - Švadleňák, Michal (2015)
Cílem této diplomové práce je srovnání metod financování deficitů státního rozpočtu a řízení státního dluhu České republiky s vybranými státy OECD v kontextu se současným vývojem globálního finančního trhu. V první části práce jsou popsány metody financování deficitů státního rozpočtu v České republice s důrazem na obchodovatelné státní dluhopisy, které jsou následně porovnány s vybranými státy OECD. Práce dále zkoumá dopady devizových intervencí České národní banky na domácí dluhopisový trh a srovnává je s politikou záporných úrokových sazeb. Závěrečná část práce analyzuje dopady kvantitativního uvolňování ECB na trh vládních dluhopisů České republiky. Práce naznačuje, že kromě dalších faktorů, mohou za současnou situaci na dluhopisovém trhu i devizové intervence České národní banky. Zatímco vliv programu PSPP se zatím neprokázal.