Vliv daní na ekonomický růst vyspělých zemí po roce 1945 - Vít, Ondřej; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Jednou z nejdiskutovanějších otázek v ekonomii je vztah mezi ekonomickým růstem a daněmi. Cílem této práce proto je zhodnotit vliv jednotlivých typů daní na hospodářský růst v členských zemích OECD v období po druhé světové válce. Tato analýza vychází z rozšířeného neoklasického modelu růstu z roku 1992, jejímiž autory jsou Mankiw,Romer a Weil a pro ověření vztahu mezi ekonomickým růstem a zdaněním je použita regresní analýza panelových dat. Vliv zdanění je pak integrován do modelu prostřednictvím svého dopadu na akumulaci fyzického kapitálu, vývoje lidského kapitálu a technologie. Panelová data použitá k výpočtům byla získána ze statistických databází Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), Světové banky, Maddisonských historických dat a Penn World Table. K měření daňového zatížení bylo z důvodu lepšího porovnání výsledků použito několika různých metod. Konkrétně se jednalo o podíl daňových příjmů na HDP, podíl příjmů z jednotlivých typů daní na celkových daňových příjmech, zdanění práce a složenou daňovou kvótu. Jednotlivé výsledky se pak liší podle zvoleného měření daňového zatížení. Je tedy obtížné stanovit jasná růstová doporučení, nicméně je zřejmé, že cílem hospodářsko-politických orgánů by mělo být přenesení daňového břemene z přímých daní na nepřímé daně.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses