Dopady zníženia sadzby DPH na vybrané potraviny na Slovensku v roku 2016 - Tóth, Michal (2016)
Diplomová práca analyzuje dopady zníženia dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny na Slovensku v roku 2016. Porovnáva zloženie spotrebného koša a nákupných zoznamov koncových spotrebiteľov pred touto legislatívnou úpravou a po nej či preferencie spotrebiteľov pri výbere potravín do koša produktov s nižšou DPH. Ďalej skúma dopady na koncové ceny potravín, ktorých sa zníženie daňovej sadzby dotklo a rovnako aj ceny potravín, ktoré sú zložením im podobné, ale stále na nich platí základná daňové sadzba. Komparatívna analýza ukázala, že zníženie dane sa do koncových cien premietlo približne v 96% miere. Teoretická časť sa zaoberá charakteristikou a systémom dane z pridanej hodnoty, historickým vývojom v slovenských zákonoch či dopadom úpravy sadzieb DPH v zahraničí. Záver obsahuje zhodnotenie výsledkov komparatívnej analýzy a dotazníkového výskumu.