Dopady zníženia sadzby DPH na vybrané potraviny na Slovensku v roku 2016 - Tóth, Michal; Štěpánek, Pavel; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práca analyzuje dopady zníženia dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny na Slovensku v roku 2016. Porovnáva zloženie spotrebného koša a nákupných zoznamov koncových spotrebiteľov pred touto legislatívnou úpravou a po nej či preferencie spotrebiteľov pri výbere potravín do koša produktov s nižšou DPH. Ďalej skúma dopady na koncové ceny potravín, ktorých sa zníženie daňovej sadzby dotklo a rovnako aj ceny potravín, ktoré sú zložením im podobné, ale stále na nich platí základná daňové sadzba. Komparatívna analýza ukázala, že zníženie dane sa do koncových cien premietlo približne v 96% miere. Teoretická časť sa zaoberá charakteristikou a systémom dane z pridanej hodnoty, historickým vývojom v slovenských zákonoch či dopadom úpravy sadzieb DPH v zahraničí. Záver obsahuje zhodnotenie výsledkov komparatívnej analýzy a dotazníkového výskumu.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses