Vývoj minimální mzdy a její dopad na výši odvodů na sociální pojištění v období 2004-2014 ve vybraných zemích EU - Bížová, Barbora (2016)
Diplomová práce analyzuje dopady zvýšení minimální mzdy na odvody za sociální pojištění v období 2004 až 2014. Porovnává vývoj a změny minimální mzdy ve vybraných zemích EU v kontextu událostí, které těmto změnám předcházely. Ze závěrů většiny studií vyplývá, že minimální mzda mimo jiné zvyšuje náklady zaměstnavatelů na zaměstnance a ti pak hledají různé cesty, jak se těmto dodatečným nákladům vyhnout. Diplomová práce nepotvrdila hypotézu, že by zvýšení minimální mzdy výrazným způsobem ovlivnilo výši příjmů ze sociálního pojištění.