Vývoj minimální mzdy a její dopad na výši odvodů na sociální pojištění v období 2004-2014 ve vybraných zemích EU - Bížová, Barbora; Krebs, Vojtěch, 1950-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce analyzuje dopady zvýšení minimální mzdy na odvody za sociální pojištění v období 2004 až 2014. Porovnává vývoj a změny minimální mzdy ve vybraných zemích EU v kontextu událostí, které těmto změnám předcházely. Ze závěrů většiny studií vyplývá, že minimální mzda mimo jiné zvyšuje náklady zaměstnavatelů na zaměstnance a ti pak hledají různé cesty, jak se těmto dodatečným nákladům vyhnout. Diplomová práce nepotvrdila hypotézu, že by zvýšení minimální mzdy výrazným způsobem ovlivnilo výši příjmů ze sociálního pojištění.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses