Pojetí ústavního referenda ve vybraných státech EU- východisko posouzení absence této úpravy v ČR - Radicsová, Alena (2016)
Hlavním tématem diplomové práce je referendum jako nástroj přímé demokracie. Česká republika je jedním z posledních států Evropské unie, jehož ústavní systém postrádá úpravu celostátního referenda. Cílem práce bylo zhodnotit koncepci a obsah vládního návrhu ústavního zákona o celostátním referendu předloženém jako sněmovní tisk číslo 559, a to v porovnání s její reglementací ve vybraných evropských zemích. Autorka si stanovuje několik základních kritérií, podle kterých zejména pomocí analýzy a komparace dochází k závěrům. Výsledky naznačují, že s návrhem, jako je tento, nemůžeme čekat žádný výrazný krok vpřed v rámci občanské participace ani kvalitativní demokratický posun.