Komparace vývoje veřejných rozpočtů v ČR v jednotlivých politických cyklech v letech 1993 - 2015 - Masařík, Jan; Zajíček, Miroslav, 1975-; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem diplomové práce je zkoumat možné souvislosti vývoje výsledků hospodaření veřejných rozpočtů, především jejich nejpodstatnější části, tedy státního rozpočtu, s průběhem politického cyklu v České republice v letech 1993 - 2015. Teoretickou část jsem založil na teoriích veřejné volby, veřejných financí a politicko-ekonomického cyklu. V praktické části v jednotlivých volebních cyklech vždy provádím nejprve analýzu politické situace, kterou následně dávám do souvislostí s příjmy a výdaji veřejných a státních rozpočtů, jejich tempy růstu a průběhem hospodářského cyklu. Z výsledků provedené analýzy vyplývá, že deficity státních rozpočtů jsou převážně strukturální povahy. V některých volebních cyklech jsou také patrné tendence k ovlivňování výsledků voleb prostřednictvím uvolněné fiskální politiky v souladu s teorií politicko-ekonomického cyklu.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses