Industry 4.0 v podnikové praxi v České republice - Dvořák, Miroslav (2016)
Diplomová práce mapuje současnou situaci související s tématem Industry 4.0 a zasazuje ji do souvislostí. V první části práce je představena výchozí ekonomická situace a hlavní výzvy, které z ní plynou. Dále je představen samotný koncept Industry 4.0, přední světové iniciativy a reálné příklady, které prezentují technologičtí lídři. Součástí práce jsou i příklady modelů připravenosti a simulace návratnosti investic. Výsledkem práce je zjištění, že i když samotný pojem Industry 4.0 příliš známý není, digitalizace a automatizace ve výrobě pokračuje a je považována za nutnost. Rozhovory s odborníky z podnikové praxe v České republice představí, jaké vnímají příležitosti a výzvy spojené s příchodem nových technologií a kdy by se mohly stát novým standardem.