Daňové aspekty sociálního podnikání - Jančíková, Eliška (2016)
Cílem této bakalářské práce je ukázat, jakými způsoby lze optimalizovat daňovou povinnost podnikatelského subjektu pomocí slevy na postižené zaměstnance. V práci jsou mimo jiné shrnuty daňové i nedaňové aspekty, které zaměstnávání OZP přináší. Možnosti optimalizace jsou ukázány na dvou příkladech. První z nich předpokládá zaměstnávání OZP na chráněných pracovních místech, v druhém příkladu zaměstnavatel OZP zaměstnává klasickým způsobem. Zkoumaným subjektem je fiktivní společnosti ABAB s.r.o. Výhodnější z optimalizačních variant nabízí daňovou úsporu ve výši 576 000 Kč a čistý zisk společnosti se zvýší o 358 100 Kč.