Debyrokratizace veřejné správy pomocí eGovernmentu - Vaculová, Ilona (2016)
Předmětem této diplomové práce je využívání e-governmentu občany a veřejnou správou a jeho vlivu na debyrokratizaci prostředí. Práce se nejprve zaměří na charakteristiku byrokracie, debyrokratizaci a charakteristiku a vývoj e-governmentu. První polovina praktické části je věnována e-governmentu a debyrokratizaci z pohledu občana, jeho analýze a perspektivě. Součástí této problematiky je i dotazníkové šetření, jehož cílem je zjistit, jak občané vnímají český e-government. Druhá polovina je věnována e-governmentu a debyrokratizaci z pohledu veřejné správy se zaměřením na velikost byrokratického aparátu včetně hodnocení českého e-governmentu na evropské úrovni. V závěru práce se na základě získaných poznatků posuzuje, v jaké míře e-government plní svoji debyrokratizační úlohu.