Ekonomické dopady politiky jedného dieťaťa v Číne v rokoch 1979 -- 2015 - Letko, Roman (2016)
Cieľom diplomovej práce je popísať a komplexne zhodnotiť politiku jedného dieťaťa v Číne od jej zavedenia v roku 1979 až po jej zrušenie v roku 2015. Teoretická časť práce popisuje obsah politiky, spôsoby uplatňovania v praxi, okolnosti a ciele, ktoré stáli za jej zavedením. Praktická časť práce analyzuje vplyv politiky jedného dieťaťa na čínsku mieru pôrodnosti, populačný rast a ekonomický rast. Výsledkami analýzy sú, že politika jedného dieťaťa pomohla znížiť mieru pôrodnosti i populačný rast; ale jej vplyv tvoril len časť celkového poklesu. Pokles populačného rastu následne prispieval k ekonomickému rastu, podľa mojich odhadov tvoril až 40 % priemerného ročného rastu reálneho HDP na obyvateľa. Politika jedného dieťaťa je do veľkej miery zodpovedná za narastajúcu disproporciu v počte mužov a žien a prispela tiež k starnutiu čínskej populácie. Tieto demografické problémy viedli až k jej nahradeniu politikou dvoch detí, ktorá však s veľkou pravdepodobnosťou uvedené problémy nevyrieši.