Rádio Svobodná Evropa a Československo v letech 1968-1980 - Vacínová, Sandra; Szobi, Pavel, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce se zabývá přehledem československého vysílání Rádia Svobodná Evropa (RSE) v letech 1968-1977. Zejména analyzuje, jaké komentáře vysílalo Rádio Svobodná Evropa v období Pražského jara a následné srpnové okupace vojsky Varšavské smlouvy. Dále se práce zabývá tím, jak se změnil obsah vysílání pro příchodu nových redaktorů po roce 1968 a jaký vliv měla Státní bezpečnost na fungování československé redakce. V neposlední řadě se tato práce snaží odpovědět na otázku, jaký vliv mělo vysílání RSE na občany ČSSR. První část popisuje samotný vznik Rádia Svobodná Evropa v roce 1951 a pokračuje popisem politických událostí, které se v letech 1968-1977 staly v Československu. Teoretickou část uzavírá kapitola o rozdílech mezi komunistickým a kapitalistickým ekonomickým systémem a o ekonomické situaci v ČSSR v sedmdesátých letech. Druhá část práce se nejprve věnuje obecnému programu československé redakce i jejímu fungování a další kapitola popisuje konkrétní vysílání RSE ve zkoumaném období. Poslední dvě kapitoly pak zkoumají vliv vysílání v ČSSR a význam Státní bezpečnosti.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses