Daňové ráje a příčiny jejich využívání - Šodková, Karolína (2016)
Bakalářská práce se zabývá daňovými ráji a příčinami jejich využívání. Předmětem analyzovaných motivů jsou české právnické osoby v období 2009-2015. Na základě korelační analýzy se prokázalo, že ani česká, ani zahraniční sazba daně z příjmů právnických osob nepatří mezi hlavní motivy pro využití daňového ráje. Těmi jsou zejména nízké sazby srážkové daně z dividend a úroků. Vedle toho daňové subjekty využívají daňové ráje za účelem utajení choulostivých informací, což se na základě korelace jejich počtu a míry důvěrnosti země taktéž dokázalo.