Dopady finanční podpory ze strukturálních fondů na růst krajů České a Slovenské republik - Kolaříková, Jana (2016)
Jedním z cílů politiky hospodářské, sociální a územní soudržnosti je snižování regionálních disparit mezi členskými zeměmi Evropské unie. Za tímto účelem byly krom jiného zřízeny strukturální fondy a Kohezní fond. V teoretické části této disertační práce je představena problematika regionálních disparit a možnosti jejich měření, kdy s ohledem na neexistenci ustálené definice tohoto pojmu, existuje velké množství metod měření a způsobů jejich hodnocení. Dále pak se práce zaměřuje na oblast realizace politiky HSS a možnostmi hodnocení jejích dopadů na rozvoj a růst regionů. Praktická část práce představuje, hodnotí a komparuje regionální disparity mezi kraji České republiky a Slovenské republiky prostřednictvím vybraných metod a posuzuje vliv finanční podpory poskytnuté ze strukturálních fondů a Kohezního fondu v programovém období 2007 až 2013 na ekonomický růst krajů České a Slovenské republiky. Vliv poskytnuté podpory na ekonomický růst krajů je ověřován prostřednictvím analýzy panelových dat a Grangerova testu kauzality. Jednak je zjišťován vliv této podpory na ekonomickou výkonnost krajů, kdy je ověřováno, zda existuje vztah mezi ekonomickou výkonností regionů NUTSIII v České a Slovenské republice charakterizovanou hrubým domácím produktem a mírou nezaměstnaností a mezi výší proplacené dotace. Dále pak je ověřováno, zda je výše poskytnuté podpory závislá na výši regionálního hrubého domácího produktu. Disertační práce přispívá k diskuzi ohledně dopadů podpory z fondů EU v České a Slovenské republice se zaměřením na krajskou úroveň a odpovídá na otázku snižování regionálních disparit za použití strukturálních fondů a Kohezního fondu.