Přechod české účetní jednotky z IFRS do prostředí českých účetních předpisů - Hajduk, Lukáš; Vašek, Libor, 1978-; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce se zabývá přechodem účetnictví z IFRS do prostředí českých účetních předpisů. V současnosti neexistuje účetní úprava, která by poskytovala koncepční podklad pro účetní jednotky, které se musejí s přechodem na české účetní předpisy vypořádat. V práci bylo proto záměrem na praktických příkladech demonstrovat, jak lze převod na české účetní předpisy uskutečnit a to i z pohledu ocenění. Práce je rozčleněná do třech kapitol, kde se první kapitola zabývá otázkou harmonizace účetních systémů, hlavními důvody přechodu a obdobím, kdy se bude přechod uskutečňovat. Druhá kapitola bude primárně zaměřená na všeobecné přezkoumání IFRS 1, který má posloužit jako inspirace pro nastavení pravidel pro přechod z IFRS na české účetní předpisy. Pohled je zaměřen na komparaci a převedení obsahové stánky účetní závěrky, na účetní zásady a předpisy a dále na oceňovací přístupy obou účetních systémů. Praktická aplikace demonstruje na modelových situacích možné varianty řešení, jak lze přechod z IFRS na české účetní předpisy uskutečnit. V práci bylo primárním záměrem přezkoumat oblast dlouhodobého hmotného majetku upraveného v IFRS s uvážením standardů IAS 16, IAS 40 a IFRS 5 a dalších souvisejících.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses