Rezervy ústavně právního postavení NKÚ v porovnání s obdobnými institucemi v naší historii a ve vybraných státech EU - Neusserová, Sandra (2016)
Tato diplomová práce se zabývá historickým vývojem Nejvyššího kontrolního úřadu České republiky a jeho zahraničními obdobami. Předmětem práce je zhodnocení aktuálního právního postavení úřadu a následné navržení možných úprav s poukázáním na právní úpravy kontrolních institucí ve zkoumaných evropských státech. Práce je rozdělena do dvou základních částí. Teoretická část práce obsahuje materiálovou studii, teoretický úvod do problematiky kontroly a auditu a dále pak detailně zkoumá vývoj Nejvyššího kontrolního úřadu na území dnešní České republiky až do jeho aktuální podoby. Další kapitoly jsou věnovány jednotlivým zahraničním institucím, které se věnují kontrole. Praktická práce poukazuje na jednotlivé rozdíly mezi kontrolními úřady. Komparace jednotlivých úřadů je provedena analýza na základě dokumentu Limská deklarace směrnic o principech auditu.