Dopady kvantitativního uvolňování peněz v USA, Eurozóně a Japonsku v období 2001 - 2015 - Odložilová, Andrea (2016)
Cílem práce je zhodnotit dopad kvantitativního uvolňování peněz na trhy v USA, Eurozóně a Japonsku. Důraz při analýze je kladen na zhodnocení monetární politiky, vyhodnocení přijatých opatření a jejich vliv na hlavní makroekonomické ukazatele. Kvantitativní uvolňování peněz patří mezi nekonvenční nástroje centrálních bank. Jako první bylo použito Japonskou centrální bankou, poté Bank of England a Fedem. ECB přistoupila k zatím poslednímu kolu kvantitativního uvolňování peněz v březnu 2015 a stále se jedná o silně diskutovaný nástroj měnové politiky.