Monistická a dualistická organizační struktura akciové společnosti - Čížková, Jana (2015)
Diplomová práce se zabývá dvěma typy organizační struktury akciové společnosti s ohledem na změnu právní úpravy účinné od 01. 01. 2014. Práce je nejprve zaměřena nový typ organizační struktury - monistickou organizační strukturu. Ta se skládá ze správní rady a statutárního ředitele. Práce objasňuje fungování a působnost daných orgánů společnosti. Druhým typem organizační struktury, kterou práce rozebírá je dualistická organizační struktura. Tu tvoří představenstvo a dozorčí rada. Práce vychází z občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích.