Kryptoměny - Filáček, Jan (2022)
Bakalářská práce popisuje kryptoměny, zejména nejznámější z nich (Bitcoin) a popisuje jeho potenciál z hlediska jeho použití jako peníze. Kryptoměny jsou zkoumány na základně ekonomického a technického hlediska s ohledem na vývoj peněz. Vzhledem k tomu, že kryptoměny neplní žádnou z tradičních funkcí peněz kompletně, není možné kryptoměny považovat za peníze, ale pouze jako spekulativní aktivum a populární inovativní technologii. Práce rovněž zmiňuje základní technologické prvky, na níž Bitcoin funguje, jeho vznik, strukturu, průběh transakce a rizika. Poslední kapitola se zabývá aktuálním postojem ekonomicky významných zemí světa ke kryptoměnám a k zavedení Bitcoinu jako alternativní měny.